6-12
12-15

Επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια

Υπάρχουν «παιχνίδια» που βάζουν το παιδί-θύμα σε διαδικασίες προκλήσεων που μπορεί να απειλήσουν τη σωματική του ακεραιότητα.

To online gaming έχει μπει για τα καλά στη ζωή των παιδιών μας. Με γονική καθοδήγηση, μετριοπάθεια, κοινή λογική και ποικιλία, τα παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν πλεονέκτημα και όχι απειλή για την συναισθηματική, κοινωνική ακόμη και φυσική ανάπτυξη των παιδιών. Υπάρχουν όμως και αρκετοί κίνδυνοι που ξεκινούν μέσα από τη διαδικασία των παιχνιδιών για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε προνοήσει τα παιδιά να είναι ενημερωμένα και υποψιασμένα.

Σημασία δεν έχει το όνομα του εκάστοτε παιχνιδιού αλλά το πόσο επικίνδυνο και παράτολμο μπορεί να γίνει. Υπάρχουν «παιχνίδια» που βάζουν το παιδί-θύμα σε διαδικασίες προκλήσεων που μπορεί να απειλήσουν τη σωματική του ακεραιότητα ή ακόμα και προτροπές για αυτοκτονία.

Ο τρόπος λειτουργίας των συγκεκριμένων παιχνιδιών είναι πανομοιότυπος. Ο κακόβουλος ξεκινά να στέλνει μηνύματα ή να κάνει αιτήματα φιλίας σε ανήλικους χρήστες που φαίνεται από το προφίλ τους ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοεκτίμησης ή νιώθουν μοναξιά. Αν το παιδί απαντήσει, ο κακόβουλος προσπαθεί να χτίσει ένα συναισθηματικό δέσιμο μαζί του με κύριο στόχο το παιδί να τον εμπιστευτεί και να κάνει ότι του πει.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ:

  • Χρειάζεται σωστή επικοινωνία με το παιδί. Το ενημερώνουμε για την πιθανότητα ενός τέτοιου ενδεχόμενου και αφήνουμε ανοιχτές τις γέφυρες επικοινωνίας έτσι ώστε να μην φοβηθεί να μας εμπιστευτεί αν κάτι συμβεί διαδικτυακά.
  • Βάζουμε όρια όχι μόνο στο χρόνο χρήσης τους διαδικτύου αλλά και στον τρόπο χρήσης του. Για τα μικρότερα παιδιά ενεργοποιούμε τα εργαλεία γονικών ελέγχων σε όλες τις συσκευές και δεν τα αφήνουμε να πλοηγούνται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο. Επιβλέπουμε με διακριτικότητα τα μεγαλύτερα παιδιά.
  • Ενεργοποιούμε τις σωστές ρυθμίσεις ασφαλείας στα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιεί το παιδί. Προσέχουμε το προφίλ του να είναι ιδιωτικό έτσι ώστε να μην έχει πρόσβαση ο καθένας στο περιεχόμενο που κοινοποιείται.
  • Συζητάμε με το παιδί τη σημασία της προστασίας των προσωπικών του πληροφοριών και πόσο σημαντικό είναι να μην αποδέχεται να έχει οποιαδήποτε επαφή με άτομα που δε γνωρίζει στον πραγματικό κόσμο.
  • Εξηγούμε στο παιδί ότι ακόμα και αν κάτι κάνει λάθος εσείς ως γονείς θα είστε δίπλα του και όχι απέναντί του. Αρκεί να σας το εμπιστευτεί και μαζί να βρείτε τη λύση.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για ασφάλεια των παιδιών κατά τη χρήση διαδικτυακών παιχνιδιών στον οδηγό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.