12-15

Κλοπή ταυτότητας εφήβων

Το πρόβλημα κλοπής της ψηφιακής ταυτότητας είναι παγκόσμιο και με πολλές επιπτώσεις. Τα καλά νέα είναι πως πλέον οι νέοι έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν σοβαρά το μήνυμα πως πρέπει να προστατεύουν την ταυτότητά τους.

Οι επιπτώσεις της κλοπής ταυτότητας (Identity Theft) είναι κυρίως οικονομικές. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως αφορά πλέον σε μεγάλο βαθμό και ηλικιακές κατηγορίες όπως οι έφηβοι, οι φοιτητές Πανεπιστημίου κ.ο.κ. Ο βασικός λόγος είναι πως οι επιτήδειοι προτιμούν τις ηλικίες αυτές, μιας και έχουν ακόμα καθαρό πιστωτικό μητρώο. Συχνά μάλιστα, οι έφηβοι δεν πρόκειται να ανακαλύψουν πως η ταυτότητά τους κλάπηκε μέχρις ότου κάνουν αίτηση για πιστωτική κάρτα ή κάποιο δάνειο.

Μπορεί όλα αυτά να προκαλέσουν έντονο προβληματισμό στους γονείς, όμως υπάρχουν και καλά νέα: Οι νέοι έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν σοβαρά το μήνυμα πως πρέπει να προστατεύουν την ταυτότητά τους

Η κλοπή ταυτότητας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Μιας και οι γονείς συνήθως δεν σκέφτονται τα παιδιά τους ως ξεχωριστές οικονομικές οντότητες, ίσως δεν ελέγχουν τις οικονομικές συναλλαγές τους, με συνέπεια οι επιτήδειοι να παραμένουν στο απυρόβλητο για μήνες ακόμα και χρόνια.

Τι μπορούμε να κάνουμε επομένως, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εφήβους από το πρόβλημα αυτό; Η πρώτη συμβουλή είναι ο διάλογος και η συχνή επικοινωνία με το παιδί σχετικά με το θέμα της κλοπής ταυτότητας, αμέσως μόλις εγγραφούν για πρώτη φορά σε ένα κοινωνικό δίκτυο και πριν ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό. Αφότου ο έφηβος αποκτήσει τραπεζικό λογαριασμό ίσως μπει στον πειρασμό να τον μοιραστεί με φίλους του, κάτι που προφανώς πρέπει να αποτρέπεται.

Κάποιες άλλες πρακτικές συμβουλές που θα αποτρέψουν την κλοπή ταυτότητας είναι οι εξής:

  • Ενθαρρύνουμε τους εφήβους να διαγράφουν emails από άγνωστες πηγές και να μην ανοίγουν συνημμένα από τέτοια mails, μιας και μπορεί να περιέχουν κακόβουλο software που θα μολύνει τον υπολογιστή τους.
  • Τους ενθαρρύνουμε να εγκαταστήσουν και να ανανεώνουν έγκυρο anti-virus λογισμικό, αλλά και firewall (πάντα ενεργό), τα οποία θα περιορίσουν την πρόσβαση στον υπολογιστή και τα δεδομένα του εφήβου από επιτήδειους.
  • Ενθαρρύνουμε τους εφήβους να δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό λογαριασμό email που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγγραφή σε sites. Αυτός ο λογαριασμός θα είναι ξεχωριστός από άλλους προσωπικούς λογαριασμούς, ώστε να μπορεί να διαγραφεί εύκολα σε περίπτωση προβλήματος.
  • Ενθαρρύνουμε τους εφήβους να μην κατεβάζουν αρχεία και εφαρμογές από ύποπτα sites. Η εφαρμογή ή το πρόγραμμα αυτό πιθανώς να περιέχει κακόβουλο software, το οποίο θα μολύνει τον υπολογιστή τους.
  • Ελέγχουμε την αναφορά λογαριασμού πιστωτικής κάρτας από κοινού. Με τον τρόπο αυτόν, ο έφηβος θα μάθει πώς να αναγνωρίζει τα όποια ύποπτα σημάδια, ώστε -αν χρειαστεί- να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές.