12-15

Πόσο αθώα είναι τα τεστ προσωπικότητας στο Facebook;

Ποιος διάσημος είσαι; Πώς θα μοιάζεις σε 30 χρόνια; Ποιο επάγγελμα σου ταιριάζει; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα τεστ προσωπικότητας που έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα;

Σίγουρα το παιδί σας έχει μπει στον πειρασμό να κάνει αυτά τα τεστ για να δει πώς θα είναι φυσιογνωμικά μετά από μερικές δεκαετίες, ή με ποιον επώνυμο μοιάζει. Αστεία και διασκεδαστικά τα τεστ προσωπικότητας, αλλά τελικά όχι και τόσο αθώα όσο φαίνονται. Αρχικά καλό είναι να ενημερωθείτε για αυτά για να μπορείτε κατόπιν να εξηγήσετε στο παιδί σας τους κανόνες ασφαλείας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι να εξηγήσουμε στα παιδιά για τα τεστ προσωπικότητας στο διαδίκτυο:

1. Υφίσταται ο κίνδυνος να πάρουν τα προσωπικά τους δεδομένα και τις προσωπικές τους προτιμήσεις και να τα πουλήσουν σε εταιρείες για διαφημιστικούς λόγους. Και τις περισσότερες φορές θα το κάνουν με την άδειά τους καθώς τα ίδια τα παιδιά θα έχουν συναινέσει πατώντας accept στους όρους χρήσης -τους οποίους σπάνια διαβάζει κάποιος.

2. Όταν κάνουν κλικ σε ένα τεστ, θα πρέπει να ελέγχουν ποιες πληροφορίες ζητάει από το προφίλ τους, συμπεριλαμβανομένων και των φίλων τους.

3. Πρέπει να χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις απορρήτου. Όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι εταιρείες συνήθως τις κρατούν απενεργοποιημένες από προεπιλογή, οπότε το παιδί πρέπει να εισέλθει και να ενεργοποιήσει αυτές που θέλει. Επιβάλλεται να μην έχει το προφίλ του «δημόσιο».  

4. Να ελέγχουν τις ρυθμίσεις των εφαρμογών για να δουν τι έχουν συμφωνήσει να μοιράζεται με κάθε εφαρμογή. Συνήθως, εκτός του email που είναι προαπαιτούμενο για την εγγραφή, τα υπόλοιπα στοιχεία μπορούν να αποεπιλεγούν.

5. Να χρησιμοποιούν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να εξουσιοδοτεί μόνο ορισμένες συσκευές για πρόσβαση σε έναν λογαριασμό. Αυτό εμποδίζει άλλους χρήστες να συνδεθούν στον λογαριασμό του παιδιού, ακόμα κι αν έχουν τον κωδικό πρόσβασης.

6. Να κάνουν εκκαθάριση διαγράφοντας παλιούς λογαριασμούς και αλλάζοντας τους κωδικούς πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στη σχετική παρουσίαση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.