12-15

Πώς να αποτρέψω το παιδί μου από το sexting;

Καλύτερα «το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» στην περίπτωση του Sexting καθώς οι ψυχολογικές συνέπειες είναι καταστροφικές για το παιδί.

To sexting, η ανταλλαγή δηλαδή προκλητικών φωτογραφιών ή βίντεο μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια «λογική πράξη με απρόβλεπτες συνέπειες». Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι το επίμαχο υλικό μπορεί ανά πάσα στιγμή είτε ηθελημένα είτε από ατύχημα να κοινοποιηθεί, να γίνει προσβάσιμο από ανεξέλεγκτα μεγάλο αριθμό χρηστών και να βάλει σε κίνδυνο τη φήμη του παιδιού. Όλες οι πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την αδυναμία των νέων να εκμυστηρευτούν στους γονείς τους προβλήματα που προκύπτουν μετά από μια τέτοια διαδικασία με αποτέλεσμα να αισθάνονται αβοήθητοι.

Πώς λοιπόν μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τέτοιες πρακτικές;

Η απάντηση είναι πως οφείλουμε να έχουμε ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με την προσωπική υπευθυνότητα, τα προσωπικά όρια, αλλά και για το πώς θα μπορέσει ο έφηβος να αντιμετωπίσει επιτυχημένα την πίεση των συνομηλίκων του. Αυτού του είδους οι συζητήσεις θα πρέπει να προκύπτουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού, και όχι μόνο όποτε προκύψει το πρόβλημα.

Η ικανότητα κρίσης, λήψης αποφάσεων και αντίληψης της ιδωτικότητας βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση στα παιδιά. Πιθανώς να είναι δύσκολο στους νέους να κατανοήσουν τις μόνιμες συνέπειες των παρορμητικών ενεργειών τους και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του sexting.

Είναι σημαντικό λοιπόν να μιλήσουμε στα παιδιά σχετικά με το πώς οι φωτογραφίες, τα βίντεο, τα emails και τα μηνύματα κειμένου που φαίνονται να είναι προσωρινά, αποκτούν μόνιμη παρουσία online. Μια φωτογραφία που χωρίς πολλή σκέψη έχει αποσταλεί στο κινητό ενός τρίτου, μπορεί πολύ εύκολα να προωθηθεί στους φίλους του παραλήπτη, να «ποσταριστεί» online και να διανεμηθεί. Μαθαίνουμε στα παιδιά να ακολουθούν στην περίπτωση αυτή, τον κανόνα της «γιαγιάς» (Τι θα σκεφτόταν η γιαγιά, για το θέμα αυτό;) – και εφόσον η γιαγιά δεν θα ήθελε να το δει, τότε δεν πρέπει να το κοινοποιήσουν.

Στο επιχείρημα που συχνά χρησιμοποιούν οι έφηβοι πως πιέστηκαν από τους φίλους τους για αποστολή τέτοιου υλικού, πρέπει να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν πως η πίεση αυτή ωχριά μπροστά στα μόνιμα αποτελέσματα του δημόσιου εξευτελισμού, στην περίπτωση που οι φωτογραφίες καταλήξουν σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο ή στα κινητά εκατοντάδων άλλων ατόμων. Ενισχύουμε την αυτοπεποιήθησή τους έτσι ώστε να μπορούν να αντιστέκονται στις πιέσεις τρίτων.

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: Στεκόμαστε πλάι στο παιδί σας. Είναι πολύ σημαντικό για τον έφηβο αλλά και για την ελαχιστοποιήση των επιπτώσεων του sexting, να μη φοβηθεί αλλά να έρθει και να μοιραστεί μαζί μας το πρόβλημα. Θα πρέπει όμως εμείς να έχουμε δώσει αυτό το περιθώριο…
 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον οδηγό για το sexting του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.