12-15

Spam και scam emails. Πώς να προστατευτούμε;

Αποτελούν ίσως τη συχνότερη απειλή στο Διαδίκτυο. Ωστόσο μπορούν να εξουδετερωθούν σχετικά εύκολα και με μεγάλη επιτυχία.

Το email είναι αφενός ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας και αφετέρου ένας τρόπος που χρησιμοποιούν οι εταιρείες προκειμένου να μας πληροφορήσουν σχετικά με τα τελευταία προϊόντα και υπηρεσίες τους. Ταυτόχρονα όμως, το email χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την προσφορά ανεπιθύμητου υλικού που στην καλύτερη περίπτωση είναι ενοχλητικό και στη χειρότερη περίπτωση είναι κακόβουλο και ίσως επικίνδυνο, προκαλώντας προβλήματα στον υπολογιστή και σε εμάς.

Τα emails που εμπίπτουν στην κατηγορία των spam ή scam emails (ανεπιθύμητα και ψευδή emails) είναι τα διαφημιστικά, για online αγαθά, πορνογραφικού περιεχομένου, τζόγου, dating, ψεύτικες ειδοποιήσεις για ιούς, φιλανθρωπικές δωρεές κ.ο.κ.

Οι κίνδυνοι των spam και scam emails είναι οι εξής:

  • Μπορεί να περιέχουν ιούς και spyware που θα «προσβάλλουν» τον υπολογιστή μας, πιθανώς θα υποκλέψουν τα δεδομένα μας και δεν αποκλείεται ακόμα και να καταστρέψουν πολύτιμα αρχεία μας.
  • Πιθανώς να αποτελούν «όχημα» για online απειλές, όπως το phishing.
  • Το ανεπιθύμητο email μπορεί να περιέχει ακατάλληλο περιεχόμενο.

Προκειμένου να σταματήσουμε να είμαστε αποδέκτες spam και scam emails, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα:

  • Χρησιμοποιούμε μια ξεχωριστή διεύθυνση email

Εφόσον είμαστε συνδρομητές σε οποιαδήποτε λίστα ή forum, ή newsletter, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε μια εναλλακτική διεύθυνση email. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο προκειμένου να αποφύγουμε το spam, μιας και με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε ευκολότερα ποιες εταιρείες αποστέλλουν spam και ποιες όχι. Επιπλέον βάσει των ενδείξεων αυτών θα ρυθμίσουμε και τα σχετικά φίλτρα.

  • Χρήση πολλαπλών διευθύνσεων

Σημαντικό μέτρο για άτομα που ξοδεύουν χρόνο online. Εξυπακούεται πως δεν πρέπει ποτέ να δίνουμε την προσωπική μας διεύθυνση email σε όποιον δε γνωρίζουμε. Εφόσον μπορούμε να τις διαχειριστούμε, χρησιμοποιούμε πολλαπλές email διευθύνσεις: μία για προσωπική χρήση, άλλη για εγγραφή σε blogs, sites, newsletters κ.ο.κ. και μια τρίτη για online αγορές. Με τον τρόπο αυτόν θα αποφύγουμε την όποια σύγχυση σχετικά με την απώλεια σημαντικών δεδομένων στην περίπτωση επιθέσεων από hackers.

  • Δεν αναγράφουμε τη διεύθυνση email μας οπουδήποτε

Οι εταιρείες ή οι scammers διαθέτουν εργαλεία που ανιχνεύουν διευθύνσεις email σε sites, με αποτέλεσμα να αποστέλλουν σωρηδόν email σε αυτές. Το αποτέλεσμα είναι πως τα εισερχόμενά μας θα πλημμυρίσουν από άχρηστα mails. Αυτονόητο είναι πως πρέπει να αποφεύγουμε την αναγραφή του email ID μας σε sites και blogs. Εάν χρειαστεί, ζητάμε να συμπληρώσουν μια φόρμα επικοινωνίας για να επικοινωνήσουν μαζί μας.

  • Δεν αγοράζουμε από εταιρείες που σπαμάρουν

Κάποιες εταιρείες είναι γνωστές για το spamming τους. Μας αποστέλλουν καθημερινά emails και δεν προσφέρουν κάποιο τρόπο ανάκλησης εγγραφής (κάτι μάλιστα που δεν επιτρέπεται και νομικά). Δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουμε προϊόντα από τις εταιρείες αυτές, μιας και οι αξιόπιστες επιχειρήσεις δεν ενδίδουν σε αυτήν τη διαδικασία.

  • Ορίζουμε φίλτρα στο email μας

Πρόκειται για απαραίτητη διαδικασία, εφόσον δεχόμαστε εκατοντάδες mail καθημερινά. Απαιτεί λίγο χρόνο να ανακαλύψουμε τις σχετικές ρυθμίσεις, αλλά θα μας ωφελήσει μακροπρόθεσμα. Οι περισσότεροι email clients συνοδεύονται από τέτοια χαρακτηριστικά. Ο καθορισμός φίλτρων θα μειώσει τα spam/ scam emails και θα μας εξοικονομήσει χρόνο για άλλες δραστηριότητες.