4-6
6-12

Γονείς στην ψηφιακή εποχή

Τo γονεϊκό μοντέλο εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εποχής και η δική μας εποχή απαιτεί να είμαστε παρόντες στις ψηφιακές αναζητήσεις των παιδιών μας.

Το να είσαι γονιός στην ψηφιακή εποχή, δεν είναι κάτι απλό. Τα παιδιά μπορούν κάλλιστα να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα, να παίζουν παιχνίδια και να παρακολουθούν ταυτόχρονα μια ταινία, ενώ οι γονείς είναι ικανοποιημένοι με το γεγονός πως χρησιμοποιούν τη συσκευή τους απλά και μόνο για τις κλήσεις τους. Δεδομένου αυτού, πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά μας να είναι υπεύθυνοι και ασφαλείς ψηφιακοί πολίτες; Στη συνέχεια, παραθέτουμε κάποια σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας.

Το να είσαι γονιός, δεν άλλαξε.

Πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο μας, αλλά το να είναι κανείς καλός γονιός δεν άλλαξε. Ανεξάρτητα από την τεχνολογία, υπάρχουν κανόνες, όρια και αναμενόμενες συμπεριφορές που θα καθοδηγήσουν τα παιδιά μας. Για παράδειγμα:

  • Έχουμε κάποιους κανόνες σχετικά με τα προγράμματα που επιτρέπουμε στα παιδιά μας να βλέπουν στην τηλεόραση; Τους υπενθυμίζουμε πως οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται σε όλες τις συσκευές και θα πρέπει να ακολουθούνται ακόμα και όταν δεν βρίσκονται σπίτι.
  • Γνωρίζουν τα παιδιά πόσος χρόνος τους επιτρέπεται να ξοδεύουν με τις ψηφιακές συσκευές τους; Καθόμαστε με το παιδί και φτιάχνουμε ένα πλάνο που ικανοποιεί και τα δύο μέρη, συμπεριλαμβάνοντας τη σχολική εργασία και το παιχνίδι.
  • Έχουμε θέσει κάποιους κανόνες συμπεριφοράς, όπως το να είναι ευγενικά και υπεύθυνα; Υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας πως το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά τους στον ψηφιακό κόσμο.

Πρώτα η ασφάλεια

Έχουμε μάθει στα παιδιά πώς να διασχίζουν ένα δρόμο με ασφάλεια; Ξέρουν πώς θα φερθούν εάν κάτι τα εκνευρίσει; Έχουμε συναντήσει τους φίλους τους; Γνωρίζουμε πού πηγαίνουν όταν βγαίνουν από το σπίτι; Με την ίδια λογική, θα πρέπει να μιλήσουμε με τα παιδιά και για τα θέματα ασφαλείας που άπτονται του ψηφιακού κόσμου. Για παράδειγμα:

  • Συνεννοούμαστε πριν συνδεθούν με έναν online φίλο που δεν γνωρίζουν στον πραγματικό κόσμο, ώστε να αποφασίσουμε μαζί ποιες επαφές είναι κατάλληλες ή όχι.
  • Αφιερώνουμε χρόνο δύο φορές ετησίως, ώστε να αλλάξουμε τα passwords μας και να υπενθυμίσουμε στο παιδί μας πως τα passwords είναι ιδιωτικά, και τα μοιραζόμαστε αποκλειστικά μεταξύ μας.
  • Τα συμβουλεύουμε στην περίπτωση που κάτι τα εκνευρίσει διαδικτυακά ή τα κάνει να νιώσουν άβολα, να απευθυνθούν σε εμάς για βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα.

Μαθαίνουμε παίζοντας

Είναι βέβαιο πως, για χρόνια, πηγαίναμε το παιδί μας στο πάρκο, παίζοντας με την μπάλα ή επιτραπέζια παιχνίδια, διαβάζοντας μαζί κ.ο.κ. Οι εμπειρίες αυτές έχουν δημιουργήσει δεσμούς, οι οποίοι μας συνδέουν με το παιδί όσο αυτό μεγαλώνει.

Γιατί λοιπόν να μην παίξουμε και ένα βιντεοπαιχνίδι μαζί; Ή ακόμα να τους ζητήσουμε να κατεβάσουν την αγαπημένη τους gaming app στο κινητό και να επιχειρήσουμε από κοινού να βρούμε λύση στα σημεία εκείνα που το παιδί έχει «κολλήσει»; Προσθέτοντας το ψηφιακό παιχνίδι στην καθημερινότητά μας, κάνουμε την τεχνολογία λιγότερο απόμακρη, λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ασχολίες του παιδιού και, τελικά, ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά του.

Η πρότασή μας:

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.