4-6
6-12

Το "sharenting" και η συνεισφορά του στο ψηφιακό αποτύπωμα του παιδιού

Κάθε μία από τις φωτογραφίες των παιδιών μας που αναρτούμε τα ακολουθεί για όλη τους τη ζωή ακόμα και αν αποφασίσουν να μην έχουν ψηφιακή παρουσία.

Πολλές φορές αναφερόμαστε στον ενθουσιασμό και την απροσεξία που δείχνουν παιδιά και έφηβοι όσον αφορά στη διαδικτυακή τους συμπεριφορά, ειδικά μάλιστα όταν χρησιμοποιούν τα social media. Φωτογραφίες, video και προσωπικές πληροφορίες συχνά αναρτώνται σε κοινή θέα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι όμως, μόνο οι νέοι τόσο απρόσεκτοι; Το λεγόμενο "sharenting" αποδεικνύει πως όχι.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή από το τι ορίζεται ως "sharenting": 

Πρόκειται για τη συνήθεια που έχουμε ως γονείς να μοιραζόμαστε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες και video που έχουν με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Για κάποιους ειδικούς είναι μια μορφή «ψηφιακού ναρκισσισμού», όπου τα παιδιά χρησιμοποιούνται από εμάς τους ίδιους σαν ένα είδος «επάθλου» προκειμένου να αποδείξουμε το πόσο αγαπημένοι και ευτυχισμένοι είμαστε και το πόσο δεμένη είναι η οικογένειά μας. Ωστόσο ας αποφύγουμε αυτές τις βαρύγδουπες προσεγγίσεις, αφού ως γονείς τις περισσότερες φορές έχουμε αγνές προθέσεις και απλά θέλουμε να μοιραστούμε μια προσωπική ή οικογενειακή στιγμή με τους φίλους μας. Αυτή η πρακτική δε σημαίνει ότι είναι η σωστή, από τη στιγμή που μιλάμε για το Διαδίκτυο όπου ουδέν κρυπτόν υπό των… search engines.

Πέρα από τους προφανείς κινδύνους, δηλαδή την χρήση των φωτογραφιών για κάθε είδους έκνομης ενέργειας εις βάρος των παιδιών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι φωτογραφίες αυτές διαμορφώνουν το ψηφιακό προφίλ των παιδιών εν αγνοία τους.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

  • 1. Το ιδανικό είναι να μην ανεβάζουμε καμία φωτογραφία των παιδιών μας σε οποιαδήποτε μορφή και σε οποιοδήποτε διαδικτυακό τόπο.
  • 2. Αν δεν μας πείθει το παραπάνω, οπωσδήποτε δεν δημοσιεύουμε για κανένα λόγο «περίεργες» φωτογραφίες με τα παιδιά μας.
  • 3. Τέλος, αφού αποφασίσαμε να ανεβάσουμε στο Διαδίκτυο κάποια φωτογραφία θα πρέπει πρώτα να προβούμε στις κατάλληλες ρυθμίσεις ασφαλείας, ανάλογα με το μέσο που χρησιμοποιήσαμε.