4-6
6-12

Internet of Toys: Μια νέα πραγματικότητα στη ζωή του παιδιού!

Σύμφωνα με την έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Centre) τα τελευταία χρόνια η αγορά των «έξυπνων» παιχνιδιών έχει ανοίξει για τα καλά και μάλιστα με τζίρο που ως το 2020 αναμένεται να αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ.

Κούκλες με τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτάκια με κάμερες και μικρόφωνα που ανταποκρίνονται σε ερωτήσεις, έξυπνα ρολόγια που συνδέονται στο διαδίκτυο και επικοινωνούν με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές είναι η νέα πραγματικότητα στη ζωή των παιδιών μας.

Ένα από τα ερωτήματα στο οποίο καλούνται να δώσουν απάντηση οι ειδικοί είναι το κατά πόσο η διάδραση παιδιών-ρομποτ βοηθάει στη γνωστική και συμπεριφορική τους ανάπτυξη. Δημιουργεί καινοτόμες ευκαιρίες ή οδηγεί στη «ρομποτοποίηση» της παιδικής ηλικίας;

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για το οποίο οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου είναι η ραγδαία αύξηση των διαθέσιμων δικτυωμένων παιχνιδιών σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικού προστατευτικού νομοθετικού πλαισίου. Η δυνατότητα των εν λόγω παιχνιδιών να καταγράφουν εικόνα τόσο από τον χώρο του σπιτιού όσο και από τον ίδιο τον χρήστη τους - σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά - εγείρει κατά τους ειδικούς σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας. Επίσης ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες αποθηκεύουν, επεξεργάζονται ή μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν με τρίτους, παραμένει ασαφής.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιο από τους τρόπους με τους οποίους το κατά τα άλλα αθώο – συνδεόμενο στο διαδίκτυο – παιχνίδι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του παιδιού και κατ’ επέκταση ολόκληρης της οικογένειας.

  • Τα δικαιώματα GPS μπορούν να επιτρέψουν σε κακόβουλες εφαρμογές να φορτώσουν κακόβουλο λογισμικό βάσει τοποθεσίας.
  • Τα δικαιώματα αποθήκευσης μπορούν να επιτρέψουν σε χάκερ να αποθηκεύσουν κλεμμένες πληροφορίες στην κάρτα SD πριν την αποστείλουν σε ένα κέντρο εντολών.
  • Η πρόσβαση στις επαφές σας μπορεί να προκαλέσει την πιθανότητα να λαμβάνετε κακόβουλα προγράμματα και ανεπιθύμητα μηνύματα από εσφαλμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επιπλέον, οι επαφές σας μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο καθώς και οι πληροφορίες που έχετε σχετικά με αυτές.

Οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται με το Διαδίκτυο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συσκευή κατασκοπείας (hacking) από κακόβουλους. Μια καλή λύση είναι να απενεργοποιήσετε την κάμερα και το μικρόφωνο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια που το παιδί δεν παίζει με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Επίσης θα πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί καθώς ορισμένα «έξυπνα» παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα αγοράς διάφορων στοιχείων εντός εφαρμογής. Αν δεν απενεργοποιήσετε τις αγορές, το παιδί μπορεί να σας χρεώσει με υπέρογκα ποσά.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον οδηγό για το Internet of Toys του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.