4-6
6-12
12-15

7 τρόποι για να μην γίνεται το διαδίκτυο διέξοδος στη βαρεμάρα

Η εικόνα των παιδιών που παίζουν στη γειτονιά μού προκαλεί όμορφα και τρυφερά συναισθήματα. Η αλήθεια όμως είναι ότι τη συναντώ ολοένα και πιο σπάνια…

Τις περισσότερες φορές το διαδίκτυο, μία κονσόλα παιχνιδιών, ένα online παιχνίδι καταλήγει να γίνει η διέξοδος από τη βαρεμάρα και ο μοναδικός τρόπος διασκέδασης για τα παιδιά μας.

Γίνεται ο τόπος, η διαδικτυακή γειτονιά όπου θα βγουν να παίξουν και θα βρουν φίλους που μπορεί να μην γνωρίζουν καν πώς μοιάζουν εμφανισιακά, κι όμως αποκαλούν «φίλους». Η ανάγκη τους, βλέπετε, για επικοινωνία και μοίρασμα κοινών ενδιαφερόντων είναι πολύ μεγάλη.  

Κι όμως υπάρχουν ουσιαστικοί τρόποι για να βγάλουμε τα παιδιά από την ανία και να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν την πολύωρη ενασχόληση με το διαδίκτυο:

1. Απολαύστε ένα βιβλίο, μαγειρέψτε, χαλαρώστε, καλέστε φίλους στο σπίτι και δείξτε στα παιδιά σας ότι δεν σχετίζονται όλες οι όμορφες στιγμές της ζωής μας με το διαδίκτυο.

2. Κινητοποιήστε τα παιδιά ώστε να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Απολαύστε ένα πικνίκ, μία βόλτα στο πάρκο ή στο κοντινό βουνό.

3. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν σε δουλειές του σπιτιού ή υποχρεώσεις που έχετε. Δείξτε στα παιδιά σας ότι λειτουργείτε σαν ομάδα.

4. Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο και ωθήστε τα παιδιά να αναλάβουν ευθύνες σε σχέση με τη φροντίδα του.

5. Χτίστε στα παιδιά από μικρή ηλικία μία φιλοσοφία ζωής, η οποία να περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες και όχι έναν μονοδιάστατο τρόπο ζωής.

6. Μεταμορφώστε τον εαυτό σας σε θετικό πρότυπο μίμησης, αντί να υιοθετείτε και οι ίδιοι συνήθειες για τις οποίες μαλώνετε τα παιδιά.

7. Τέλος, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια για επικοινωνία ακόμα κι όταν συναντήσετε μπρος σας μία κλειστή πόρτα δωματίου ή δεχτείτε μία αρνητική απάντηση. Μην πάτε να πατάξετε τη βαρεμάρα, λέγοντας «δεν βαριέσαι».