4-6
6-12
12-15

Αφιέρωμα Βack to School Package: Ψηφιακό υλικό για παιδιά και γονείς

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι γονείς αναζητάμε τρόπους να ενισχύσουμε τις γνώσεις των παιδιών μας μέσα από το κατάλληλο ψηφιακό υλικό, προσαρμοσμένο στην ηλικία τους.

Πού θα βρούμε όμως αυτό το υλικό που θα βοηθήσει τα παιδιά μας να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο; Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ δημιούργησε νέο «Back to school package» το οποίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά, σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού, σε παιδιά γυμνασίου αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς, και περιλαμβάνει lesson plans, quizzes, animated video, φυλλάδια, αφίσες και παρουσιάσεις όσον αφορά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
 

Για τα μικρότερα παιδιά δημοτικού:

 

 

Ο γνωστός από τις ψηφιακές περιπέτειές του την προηγούμενη χρονιά @Παπάκης, επιστρέφει. Αυτή τη φορά με μια νέα ιστορία που διδάσκει στα παιδιά ότι στο διαδίκτυο ο οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει ψεύτικη ταυτότητα και για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με ποιους συνομιλούμε και σε ποιους δίνουμε προσωπικά μας δεδομένα. 

Παράλληλα μέσα από quiz και διάφορα παιχνίδια τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια, διασκεδάζοντας.

 

Για τα μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού:

Σε αυτές τις ηλικίες δίνεται έμφαση στην ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια και στο γιατί δεν πρέπει να ανοίγουν προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα σε μη επιτρεπτή ηλικία.

Μέσα από quiz, αφίσες και παρουσιάσεις τα παιδιά μαθαίνουν τι πρέπει να προσέχουν και πώς πρέπει να χειρίζονται την τεχνολογία έτσι ώστε να λαμβάνουν μόνο τα θετικά της.

 

Για τους εφήβους:

Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα κοινωνικά δίκτυα και πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν να αυτοπροστατεύονται.

Ένα νέος αναδυόμενος κίνδυνος για την ελληνική πραγματικότητα ο οποίος προέρχεται από την ενασχόληση των εφήβων με τα κοινωνικά δίκτυα είναι ο τρόπος με τον οποίο όλος αυτός ο καταιγισμός ιδανικών, μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς στον οποίο εκτίθενται, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το σώμα τους. Μέσα από ένα φυλλάδιο και από ένα σχέδιο μαθήματος τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν τη διαφορετικότητά τους και ότι το υγιές είναι το ιδανικό και έρχεται σε όλα τα σχήματα, χρώματα και μεγέθη.

 

Για τους γονείς:

Στο “Back to school package” οι γονείς μπορούν να βρουν συμβουλές, οδηγίες και κατευθύνσεις όσον αφορά στο online gaming και στα πρότυπα στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Για να δείτε και να κατεβάσετε το Back to School Package του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ μπείτε εδώ.