4-6
6-12
12-15

Η χρήση οθονών όταν φροντίζουν τρίτοι τα παιδιά

Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται ορισμένοι κανόνες για τις οθόνες μέσα στην οικογένεια. Τι συμβαίνει όμως όταν τα παιδιά τα φροντίζουν τρίτοι;

Στις περισσότερες οικογένειες που και οι δύο γονείς εργάζονται, συνήθως τα παιδιά τα φροντίζουν η γιαγιά και ο παππούς (κυρίως τώρα το καλοκαίρι) ή επαγγελματίες φροντιστές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η τήρηση των ορίων για τη χρήση της οθόνης αποτελεί μία πρόκληση για τους γονείς αλλά και τους εμπλεκόμενους, καθώς:  

Α. Ο παππούς και η γιαγιά:

Συχνά έχουν τις δικές τους ιδέες για το τι είναι σημαντικό και τι όχι στη καθημερινότητα του παιδιού. Λόγω του μεγάλου ηλικιακού χάσματος, συχνά υπάρχει και μεγάλο τεχνολογικό χάσμα.

Κατά συνέπεια δεν αξιολογείται σωστά η σοβαρότητα της χρήσης του διαδικτύου, ή αντιθέτως, υπεραξιολογούνται οι κίνδυνοι. Ως αποτέλεσμα, ο παππούς και η γιαγιά μπορεί να είναι πολύ δεκτικοί στα θέλω του παιδιού, ή άκριτα τιμωρητικοί.

Και επιπλέον, μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να έρθουν σε σύγκρουση με τα εγγόνια τους.

Β. Οι επαγγελματίες φροντιστές:

Δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τα παιδιά φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ή προτιμούν να τα κρατάνε ήσυχα ικανοποιώντας κάποιες απαιτήσεις τους που δεν τις κρίνουν σοβαρές ή άμεσα επικίνδυνες, όπως το να χρησιμοποιήσουν παραπάνω ώρες το Διαδίκτυο.

Εφόσον το παιδί θα βρίσκεται σε κάποιο ελεγχόμενο περιβάλλον εκτός σπιτιού, επίσης μπορεί οι φροντιστές εκεί να μην είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν με το παιδί και ικανοποιούν τέτοια «θέλω» του, ειδικά όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική από τους γονείς.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις;

Α. Εάν το παιδί το φροντίζουν η γιαγιά και ο παππούς:

- Τονίζουμε ποιοι είναι οι κανόνες για τη χρήση οθονών, και ξεκαθαρίζουμε τα όρια. Π.χ. «Το πρωί θα ανοίξει το κομπιούτερ για μία ώρα και μετά θα το κλείσει», ή «Θα έχει το κινητό του τις τάδε ώρες και μετά θα το έχεις εσύ, σβηστό».

- Επισημαίνουμε ότι: «Αν δεν κάνει το παιδί αυτό που έχουμε συμφωνήσει, μην ασχοληθείς παραπάνω, απλά πες το σε μένα».

- Πρέπει να ελέγχουμε οι ίδιοι οι γονείς πόσες ώρες μπορεί να ήταν συνδεδεμένο το παιδί, από κάποιο κατάλογο καταγραφής χρήσης (log).

- Εφόσον δεν τηρούνται τα συμφωνημένα, οι γονείς και μόνο οι γονείς θα πρέπει να συζητάμε με το παιδί και να περιορίζουμε τη χρήση οθονών.

- Θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε σύγκρουση παρουσία των παππούδων ώστε να μην μπουν στον ρόλο του συνηγόρου.

Β. Εάν το παιδί το φροντίζουν επαγγελματίες:

- Κάνουμε ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε οι εργοδότες, και ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι μόνο εφόσον ακολουθούνται ξεκάθαρα τα όρια που θέτουμε.

- Δίνουμε ξεκάθαρες οδηγίες στον φροντιστή για το πόσες ώρες επιτρέπεται στο παιδί να βρίσκεται μπροστά στην οθόνη.

- Κατά διαστήματα ελέγχουμε κατά πόσο ακολουθούνται οι κανόνες των οθονών.

- Εξηγούμε ξεκάθαρα τι πρέπει να γίνει όταν το παιδί αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες. Ο φροντιστής θα πρέπει να μας ενημερώνει άμεσα και εμείς να προβαίνουμε χωρίς συζήτηση στο προσυμφωνημένο βήμα με το παιδί.

Π.χ. έχουμε πει στο παιδί ότι επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για μία ώρα την ημέρα, αλλιώς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις συσκευές του την επόμενη μέρα. Εάν όμως χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο παραπάνω ώρα, θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε τον κανόνα και την άλλη μέρα να στερηθεί το δικαίωμα της χρήσης οθονών.