4-6
6-12
12-15

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Ρόλος της οθόνης ή των γονιών;

Σε μια εποχή που σχεδόν όλα τα ερωτήματα βρίσκουν απάντηση μέσω του διαδικτύου, μπορούμε να αναθέτουμε στις οθόνες τον ρόλο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών;

Στην ηλικία της προεφηβείας και της εφηβείας, συχνά και αρκετά νωρίτερα, το παιδί είναι αναμενόμενο και λογικό να έχει απορίες σχετικά με το σώμα του που αλλάζει, τις λειτουργίες του και την σεξουαλικότητα.

Θέματα που εάν δεν τα έχει συζητήσει με τους γονείς του και δεν έχει σχηματίσει μια ξεκάθαρη άποψη για αυτά, θα τα αναζητήσει μέσα από κουβέντες με φίλους του και σε υλικό που μπορεί να βρει εύκολα στο διαδίκτυο.

Είναι όμως το διαδίκτυο υπεύθυνο στο να ενημερώσει σωστά τα παιδιά μας πάνω σε ένα τόσο σημαντικό για τη ζωή, την αυτοπραγμάτωση και την πορεία των σχέσεών του θέμα;

Σίγουρα όχι. Το διαδίκτυο σαφώς και μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά και συμπληρωματικά εάν και εφόσον εμείς οι γονείς υποδείξουμε τις σωστές πηγές ενημέρωσης.

Η μητέρα και ο πατέρας είμαστε αυτοί που πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί για το σεξ- θέμα το οποίο κάποιοι γονείς ίσως αποφεύγουν να θίξουν καθώς τους κάνει να νιώθουν αμήχανα και άβολα.

Το ίδιο άβολα μπορεί να νιώθει και το ίδιο το παιδί. Να έχει απορίες που ντρέπεται να εκφράσει, να έχει ήδη συζητήσει με τους φίλους του ορισμένα θέματα και να έχει μπερδευτεί, να έχει κάνει ήδη τις πρώτες αναζητήσεις στο διαδίκτυο αλλά να μην μπορεί να τις αξιολογήσει σωστά.

Πώς να μιλήσει, λοιπόν, ένας γονιός στο παιδί του για το σεξ;

- Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά είναι πιο αυθόρμητα και ρωτάνε με μεγαλύτερη αθωότητα, οπότε επενδύστε σε αυτό. Όσο πιο νωρίς ξεκινάνε οι συζητήσεις για το σεξ, τόσο καλύτερα.

- Η πρώτη συζήτηση θα είναι πάντα αμήχανη. Επιλέξτε μία τυχαία αφορμή - ένα παραμύθι, μία ιστορία, ένα βιβλίο, μια ταινία- και ξεκινήστε την κουβέντα σας.

- Προσπαθήστε να δείξετε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται. Το σεξ είναι κομμάτι της ζωής μας. Αν ντρεπόμαστε εμείς σαν γονείς, αυτή τη στάση θα αναπαράξει και το παιδί μας.

- Να έχετε πάντα βλεμματική επαφή με το παιδί, να το κοιτάζετε δηλαδή στα μάτια όταν του μιλάτε, και να μην κατεβάζετε το βλέμμα σας ενοχικά.

- Παρατηρείτε το παιδί σας. Προσέξτε πότε θα αρχίσει να μιλάει για κάποια κοπέλα ή για κάποιο αγόρι ή εάν αρχίσει να γίνεται πιο εσωστρεφές.

- Μην κάνετε συζητήσεις που διαρκούν πολύ, γιατί το παιδί θα νιώσει πιο άβολα. Επιλέξτε σύντομες και συχνές κουβέντες.

- Κινητοποιείτε το παιδί να σας εκφράζει όποια απορία έχει και οι απαντήσεις σας να είναι απλές και σύντομες.

Δεν διστάζουμε, λοιπόν, να ανοίξουμε τον δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί μας σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, να του μιλήσουμε ανοιχτά και χωρίς ντροπή, να του εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε εκεί για οποιαδήποτε απορία του, και μόνο έτσι θα μπορεί να αξιολογεί με κριτική σκέψη τις γνώμες τρίτων και το διαδικτυακό υλικό που συναντά στην οθόνη του.