6-12
12-15

Νέα σχολική χρονιά: 4 συμβουλές για restart εκτός και εντός οθόνης

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής για μια οικογένεια αλλά και μια ιδανική ευκαιρία για θέσπιση κανόνων στη χρήση οθονών.  

Για τα περισσότερα παιδιά οι ανέμελοι καλοκαιρινοί μήνες δεν εμπεριείχαν κάποιου είδους πρόγραμμα- στο πρωινό ξύπνημα, στο παιχνίδι έξω, στις βόλτες, και ενδεχομένως και στη χρήση τάμπλετ ή κινητού.

Τι γίνεται όμως τώρα που το πρόγραμμα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία μιας οικογένειας;

Κάθε νέα αρχή, όπως η έναρξη της σχολικής χρονιάς, το ξεκίνημα της νέας τάξης και των καινούριων μαθημάτων, μπορεί να γίνει αφορμή:

Α. Για να διορθώσουμε λάθη της προηγούμενης χρονιάς (π.χ. όχι πια τάμπλετ όσο τρώμε ή μέσα στις κρεβατοκάμαρες).

Β. Να ανανεώσουμε τη συμφωνία μας για το πώς χρησιμοποιούν τα παιδιά την τεχνολογία ανάλογα με την ηλικία τους.

4 κανόνες για να κάνουμε restart στην καθημερινότητα μαζί με τα παιδιά μας:

1. Ας αποφύγουμε να απαγορεύσουμε παντελώς τη χρήση τεχνολογίας- το «ξέχνα τώρα το τάμπλετ ή το gaming», όπως και κάθε άλλου είδους καθολική απαγόρευση δεν θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος διαπαιδαγώγησης.

2. Περιορίζουμε τον χρόνο χρήσης των οθονών και θέτουμε συγκεκριμένους κανόνες - π.χ. θα μπαίνεις στο διαδίκτυο 1 ώρα την ημέρα ή θα παίζεις παιχνίδια τα σαββατοκύριακα.

Για να είναι όμως οι κανόνες εφαρμόσιμοι, θα πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά μας τις υποχρεώσεις και τους στόχους της χρονιάς ώστε να καταλάβουν και τα ίδια πώς πρέπει να κατανέμουν τον χρόνο τους.  

3. Μιλάμε μαζί με τα παιδιά μας για τις δραστηριότητες που θέλουν να ακολουθήσουν και για τον ψυχαγωγικό τους χρόνο. Τα ωθούμε να έχουν εξωσχολικά ενδιαφέροντα, να ασκούνται, να συναντούν από κοντά τους φίλους τους.

4. Θέτουμε όρια και στον ίδιο τον εαυτό μας. Μπορεί στις διακοπές κι εμείς οι γονείς να ξεφύγαμε λίγο στον χρόνο που ξοδέψαμε στα social media, τώρα όμως και οι δικές μας υποχρεώσεις μάς επαναφέρουν στην τάξη. Γινόμαστε έτσι το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας και δεν κουνάμε επιτακτικά το δάκτυλο το οποίο λίγο μετά θα κάνει άλλο ένα scroll.

Σε μία χρονική περίοδο αρκετά αγχωτική που και τα παιδιά αλλά και εμείς καλούμαστε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, το στοίχημα μιας οικογένειας είναι να επιτύχει την ουσιαστική επικοινωνία - αυτή είναι η σταθερή βάση για το χτίσιμο υγιών συμπεριφορών εντός ή εκτός οθόνης. Καλή σχολική χρονιά!