12-15
27/12/2018

3 τρόποι να αποτρέψουμε τον έφηβο από τον διαδικτυακό τζόγο

Μπορεί ο διαδικτυακός τζόγος να είναι απαγορευμένος σε μικρές ηλικίες, κι όμως υπάρχουν έφηβοι που παίζουν αγνοώντας το ρίσκο που παίρνουν.

Τι μπορεί να ωθήσει όμως ένα παιδί σε νεαρή ηλικία στο εύκολο κέρδος; Από τη μία μεριά, ο καταναλωτισμός που προβάλλεται συνεχώς και συνδυάζει την αποδοχή, την ομορφιά και την επιτυχία με την κτήση πολυτελών αντικειμένων. Από την άλλη, η πραγματικότητα όπου ο έφηβος βλέπει τους γονείς του να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε καθημερινές ανάγκες, παρόλο που μπορεί να εργάζονται και να προσπαθούν σκληρά.

Έτσι, στο μυαλό του εφήβου δημιουργείται η εντύπωση πως αυτό που επιθυμεί δεν θα μπορέσει ρεαλιστικά να το αποκτήσει, εκτός και εάν δουλέψει πολύ σκληρά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μερικές φορές ίσως υπάρχει και ένα αλτρουιστικό κίνητρο, του να βγάλω λεφτά για την οικογένειά μου, όμως αυτό δεν αντέχει στην πραγματικότητα του τζόγου, «δεν κερδίζεις και δεν ρεφάρεις». Αυτά τα παιδιά συνήθως γρήγορα συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται να έχουν πραγματικό όφελος.

Η παγίδα της πρώτης νίκης

Η πρώτη μεγάλη νίκη είναι κατά κανόνα το σημείο καμπής όπου ξεκινάει το πρόβλημα. Όταν μιλάμε για μεγάλη νίκη δεν σημαίνει «κερδίζω ένα εκατομμύριο». Η μεγάλη νίκη για έναν έφηβο είναι το να κερδίσει αρκετά χρήματα ώστε να αγοράσει ένα καινούργιο κινητό ή να κεράσει την παρέα του σε ένα κέντρο διασκέδασης.

Τι πρέπει να κάνουμε:

1. Να δείξουμε στο παιδί ότι πίσω από τη βιτρίνα των επιτυχημένων παικτών που προβάλλονται σαν διαφήμιση, βρίσκονται οι εταιρείες διαδικτυακού τζόγου. Αυτές είναι που κερδίζουν σταθερά χρήματα, και όχι οι παίκτες.

2. Να του εξηγήσουμε ότι τα πραγματικά μαθηματικά του τζόγου δεν είναι ότι υπάρχουν οι παίκτες που κερδίζουν μεγάλα ποσά, ή έστω οι παίκτες που κερδίζουν σταθερά κάποια μεσαία ποσά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν οι πολλοί παίκτες που χάνουν σταθερά μικροποσά, οι λίγοι παίκτες που χάνουν σταθερά μεγάλα ποσά και οι ελάχιστοι παίκτες που φεύγουν από το παιχνίδι κερδισμένοι.

3. Οφείλουμε να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών του παιδιού μας, να παρακολουθούμε τις εισροές και τις εκροές, πόσα χρήματα δηλαδή έχει και πόσα ξοδεύει, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Εφόσον βλέπουμε ότι αγοράζει ακριβά αντικείμενα ή ξοδεύει γενικά περισσότερα χρήματα από ό,τι ρεαλιστικά μπορεί να έχει, χρειάζεται να κάνουμε επακριβή έλεγχο από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Ειδικά όταν περίοδοι όπου φαίνεται να ξοδεύει πολλά χρήματα εναλλάσσονται με περιόδους όπου φαίνεται να μην έχει χρήματα ούτε για ένα εισιτήριο λεωφορείου.

Όταν είναι πια αργά...

Υπάρχουν περιπτώσεις γονιών που ζουν στην άγνοια καθώς το παιδί τους δεν τους ενοχλεί με απαιτήσεις, και δεν έχουν ιδέα για το πώς διαχειρίζεται το χαρτζιλίκι του. Και κάποια στιγμή καταλήγουν να μάθουν από τρίτους ότι το παιδί τους χρωστάει χρήματα και πως πρέπει οι ίδιοι να πληρώσουν τα χρέη του ως έμμεσοι εγγυητές.  

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται:

- Πλήρης έλεγχος της χρήσης διαδικτύου με ειδικά φίλτρα σε όλες τις συσκευές

- Παραχώρηση κωδικών

- Κλείσιμο λογαριασμών, και

- Να τεθεί προ των ευθυνών του ο έφηβος ξεχρεώνοντας τα χρέη του με οποιαδήποτε εργασία.