6-12
12-15

4 απειλές της online ιδιωτικότητας και μέτρα προστασίας

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά αποτελεί η προστασία της ιδιωτικότητάς τους στο διαδίκτυο.

Καθώς τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε πώς και πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ευαίσθητες πληροφορίες των παιδιών, και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν, καλό είναι οι γονείς να μάθουμε σε ποιες περιπτώσεις ζητείται από το παιδί να παραχωρήσει προσωπικά του στοιχεία αλλά και ποια είναι τα βήματα για να προφυλάξουμε την ιδιωτικότητά του.

1. Στα «έξυπνα παιχνίδια»

Τα παιχνίδια νέας γενιάς, εκείνα δηλαδή που συνδέονται με το Internet, βρίσκονται συνήθως στην κορυφή της λίστας επιθυμιών των παιδιών.

Παρόλα αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους δεδομένα συλλέγονται και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Εξηγούμε στο παιδί ότι πρέπει να:

- Αλλάζει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής του αμέσως μετά την αγορά κάθε παιχνιδιού.

- Χρησιμοποιεί πάντα έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης.

- Παρέχει τα προσωπικά στοιχεία που είναι απολύτως απαραίτητα.

- Απενεργοποιεί εντελώς το παιχνίδι όταν τελειώνει ή όταν το παιχνίδι δεν χρησιμοποιείται για κάποιο χρονικό διάστημα.

- Μπορεί να δημιουργήσει έναν λογαριασμό χρησιμοποιώντας (εν μέρει) φανταστικά προσωπικά στοιχεία.

- Χρησιμοποιεί ασφαλή σύνδεση στο Internet.

2. Στις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης

Αν το παιδί σας γνωστοποιεί την τοποθεσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εντοπιστεί από αγνώστους με κακόβουλες προθέσεις.

- Εξηγήστε του πως, αν μαζί με το προφίλ της κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί μια υπηρεσία εντοπισμού θέσης, οι πάντες στη λίστα των «φίλων» του θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται.

- Υπογραμμίστε πόσο σημαντικό είναι να επιτρέπει να τον εντοπίσουν μόνον οι αληθινοί του φίλοι, τους οποίους ξέρει και εμπιστεύεται.

3. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει

Μέσω μιας φωτογραφίας στο διαδίκτυο πολλές φορές το παιδί μπορεί να αποκαλύψει προσωπικά του δεδομένα χωρίς να το συνειδητοποιεί (π.χ. το σχολείο όπου φοιτά, η καφετέρια όπου συχνάζει, το στάδιο στο οποίο προπονείται κ.ά.).

- Μιλήστε στο παιδί για τη σημασία της προστασίας της ιδιωτικότητάς του στο περιεχόμενο που ανεβάζει στα κοινωνικά δίκτυα.

- Σιγουρευτείτε ότι διατηρεί το προφίλ του ιδιωτικό έτσι ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό παρά μόνο οι φίλοι του.

4. Στις εφαρμογές που κατεβάζει

Έχουμε την αίσθηση ότι οι εφαρμογές που κατεβάζουμε είναι δωρεάν. Αυτό είναι μια μεγάλη πλάνη καθώς η αλήθεια είναι ότι τις πληρώνουμε πολύ ακριβά παραχωρώντας τα προσωπικά μας δεδομένα.

- Εξηγήστε στο παιδί ότι όταν κατεβάζει ένα application, θα πρέπει να διαβάζει αρχικά όλους τους όρους χρήσης και να τους αποδέχεται έχοντας επίγνωση σε ποια δεδομένα του έχει η κάθε εφαρμογή πρόσβαση και για ποιο λόγο.

- Συμβουλεύστε το παιδί κατά καιρούς να ελέγχει εκ νέου τις εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει, και όσες δεν χρησιμοποιεί, να τις διαγράφει για να μη συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του.

Μπορείτε να διαβάσετε τον αναλυτικό οδηγό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για το πώς μπορούμε να προστατεύουμε τα δεδομένα μας κατά τη χρήση εφαρμογών.