6-12
12-15

7 χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η χρήση των social media μάς προσφέρει πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα, κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους που μπορούν να αποφευχθούν αν είμαστε ενημερωμένοι.

Δείτε τι να κάνετε, εσείς και τα παιδιά σας, για να παραμείνετε ασφαλείς:

1. Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε να χρησιμοποιείτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας και ότι έχετε καταστήσει το προφίλ σας προσβάσιμο μόνο από τους φίλους σας.

2. Διαφυλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης.

3. Προσέξτε πολύ τι ανεβάζετε στο προφίλ σας. Μέσα από φωτογραφίες μπορεί άθελά σας να δώσετε προσωπικές πληροφορίες, όπως το σχολείο του παιδιού ή τα μέρη που συχνάζετε, και να γίνει εύκολος ο εντοπισμός σας στον φυσικό κόσμο.

4. Να θυμάστε ότι, ακόμα και όταν διαγράψετε το προφίλ σας, πολλές πληροφορίες θα παραμείνουν στο διαδίκτυο. Οπότε, σκεφτείτε σοβαρά πριν ανεβάσετε το οτιδήποτε.

Εξηγήστε στο παιδί ότι:

- Δεν πρέπει να συναντήσει ποτέ κάποιον που γνώρισε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να μην είναι αυτός που υποστηρίζει ότι είναι και οι προθέσεις του να μην είναι καθόλου αγνές.

- Αν κάτι ή κάποιος το κάνει να νιώσει άβολα, πρέπει να κάνει χρήση των ρυθμίσεων ασφαλείας που υπάρχουν, να τον μπλοκάρει ή να τον αναφέρει.

- Αν δεχτεί οποιοδήποτε είδος εκβιασμού ή εκφοβισμού, πρέπει να σταματήσει αμέσως την επικοινωνία και να σας ενημερώσει.

Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και των παιδιών μας να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να αναφέρουμε ή να καταγγείλουμε κάποιον ή κάτι που μας αναστάτωσε διαδικτυακά.

Δείτε αναλυτικά στη σχετική σελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ πώς μπορείτε να προχωρήσετε σε report/block στα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα.