6-12
12-15

6 συμβουλές για το πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις λάθος ή και επικίνδυνες πληροφορίες και επαφές που βρίσκουν στην οθόνη τους σχετικά με το σεξ;

Οι έφηβοι προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν για το σεξ μπορεί ηθελημένα να αναζητήσουν πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθουν κατά λάθος σε επαφή με τέτοιο περιεχόμενο.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτονται για το σεξ, τις σχέσεις τους και την εικόνα που έχουν για το σώμα τους ενώ μπορεί να κάνει τα παιδιά να νιώσουν αποτροπιασμό, ντροπή ή ανησυχία.

Ποια πρέπει να είναι η στάση των γονέων και τι πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά μας σχετικά με το διαδικτυακό υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να συζητάμε με τα παιδιά μας, από μικρή κιόλας ηλικία, σχετικά με το σεξ δίνοντάς τους τις σωστές πληροφορίες και βοηθώντας τα έτσι να αποκτήσουν θετική στάση για το σεξ, τις σχέσεις και το σώμα τους. Χτίζοντας αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, τα παιδιά θα μπορούν να ερμηνεύουν και να στέκονται κριτικά απέναντι σε κάθε πληροφορία ή υλικό.

Θα πρέπει να ενημερώσουμε και να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι:

1. Είναι πολύ εύκολο να συναντήσουν ακατάλληλο-παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων, ενεργοποιώντας κάποιον σύνδεσμο μέσα σε έναν δικτυακό τόπο, λαμβάνοντας απρόσμενα αποτελέσματα από κάποια αναζήτηση, ανοίγοντας μηνύματα spam ή αναδυόμενα παράθυρα ή τέλος πληκτρολογώντας λανθασμένα διευθύνσεις ή όρους στις μηχανές αναζήτησης.

2. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες και ιστοχώρους που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.

3. Δεν πρέπει να δίνουν ποτέ προσωπικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο ούτε να αναρτούν προκλητικές φωτογραφίες τους όπου το πρόσωπό τους είναι ευδιάκριτο.

4. Εάν ο συνομιλητής γίνει χυδαίος, πιεστικός, προσβλητικός ή γενικά αισθανθούν άβολα ή δυσάρεστα, θα πρέπει να διακόψουν τη συνομιλία και να μας το αναφέρουν.

5. Δεν πρέπει για κανέναν λόγο να δέχονται να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το πόσο χρονικό διάστημα συνομιλούν μαζί του.

6. Αν δουν κάτι που τα ενόχλησε στο διαδίκτυο και χρειάζονται βοήθεια για να το χειριστούν, θα πρέπει να μας ενημερώσουν. Καλό είναι να ξέρουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Βοήθειας help-line ή αν θέλουν να καταγγείλουν παράνομο περιεχόμενο, μπορούν να απευθυνθούν στη safeline ή στην Ελληνική Αστυνομία.

Περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, του ΙΤΕ.