6-12
12-15

Απενεργοποίηση ή διαγραφή προφίλ;

Λάβετε τα μέτρα σας έτσι ώστε οι προσωπικές πληροφορίες στο κοινωνικό δίκτυο που δε χρησιμοποιείτε πια να μην πέσουν σε «λάθος χέρια».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας των νέων ανθρώπων και ο βαθμός εδραίωσής τους ειδικά στη νέα γενιά είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Μάλιστα ένα «σημείο των καιρών» είναι και η κατά καιρούς προτίμηση των χρηστών πότε σε ένα κοινωνικό δίκτυο και πότε σε ένα άλλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Instagram και το Snapchat που συγκεντρώνει πλέον την προτίμηση όλο και περισσότερων νεαρών χρηστών έναντι του Facebook που σταδιακά χάνει την πρωτοκαθεδρία του.

Και ξαφνικά λοιπόν παρατηρείτε μηδενική δραστηριότητα στο προφίλ του παιδιού σας στο κοινωνικό δίκτυο από το οποίο μέχρι πρόσφατα κυριολεκτικά δεν «ξεκολλούσε». Τι πρέπει να το συμβουλέψετε;

Καλό θα ήταν να παροτρύνετε το παιδί να απενεργοποιήσει ή να διαγράψει το λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο που δε χρησιμοποιεί πια καθώς έτσι μειώνεται η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί εν αγνοία του από άλλους.

Διαβάστε παρακάτω τι ακριβώς σημαίνει η κάθε επιλογή:

FACEBOOK

Εάν απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας:

  • Μπορείτε να τον επανενεργοποιήσετε όποτε θέλετε.
  • Οι χρήστες δεν μπορούν να δουν το προφίλ σας ή να σας αναζητήσουν.
  • Κάποιες πληροφορίες, όπως μηνύματα που έχετε στείλει σε φίλους σας, ενδέχεται να παραμείνουν ορατές.

Εάν διαγράψετε τον λογαριασμό σας:

  • Δεν μπορείτε να επαναφέρετε την πρόσβαση μόλις διαγραφεί.
  • Η διαγραφή καθυστερεί για λίγες ημέρες αφού υποβάλετε ένα αίτημα. Ένα αίτημα διαγραφής ακυρώνεται αν συνδεθείτε ξανά στο λογαριασμό σας στο Facebook κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
  • Ενδέχεται να χρειαστούν έως και 90 ημέρες για να διαγραφούν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε εφεδρικά συστήματα. Οι πληροφορίες σας δεν είναι προσβάσιμες στο Facebook κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
  • Σημειώστε ότι ορισμένα πράγματα δεν αποθηκεύονται μόνο στο λογαριασμό σας. Για παράδειγμα, ένας φίλος μπορεί να έχει μηνύματα από εσάς μετά τη διαγραφή.

INSTAGRAM

Εάν απενεργοποιήσετε προσωρινά το λογαριασμό σας:

  • Το προφίλ σας, οι φωτογραφίες, τα σχόλια και τα likes σας αποκρύπτονται.
  • Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά το λογαριασμό σας, αφού συνδεθείτε ξανά.

Εάν διαγράψετε τον λογαριασμό σας:

  • Το προφίλ σας, οι φωτογραφίες, τα βίντεο, τα σχόλια, τα likes και οι οπαδοί θα καταργηθούν οριστικά.
  • Δεν μπορείτε να εγγραφείτε ξανά με το ίδιο όνομα χρήστη ή να προσθέσετε το όνομα χρήστη σε άλλο λογαριασμό.

SNAPCHAT

Μπορείτε μόνο να διαγράψετε οριστικά το λογαριασμό σας στο Snapchat. Χρειάζονται 30 ημέρες για να γίνει η διαγραφή κατά τη διάρκεια των οποίων οι φίλοι σας δεν θα μπορούν να επικοινωνούν ή να αλληλεπιδρούν μαζί σας. Μετά από 30 ημέρες ο λογαριασμός θα διαγραφεί οριστικά και το όνομα χρήστη δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο.

TWITTER

Στο Twitter η απενεργοποίηση θέτει το λογαριασμό σας σε αναμονή για οριστική διαγραφή. Η απενεργοποίηση δεν είναι διαθέσιμη σε κινητές συσκευές και πρέπει να γίνει με πρόσβαση στο twitter.com από πρόγραμμα περιήγησης.

  • Το Twitter διατηρεί τα δεδομένα χρήστη για 30 ημέρες από την ημερομηνία απενεργοποίησης. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ξεκινά η διαδικασία διαγραφής του λογαριασμού σας από τα συστήματά του, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα, όπως προβλέπεται στην Πολιτική απορρήτου του Twitter.
  • Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά το λογαριασμό σας ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των 30 ημερών κάνοντας σύνδεση.
  • Δεν χρειάζεται να απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας για να αλλάξετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Μπορείτε να το αλλάξετε ανά πάσα στιγμή από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας.
  • Κάποιο περιεχόμενο μπορεί να προβάλλεται για λίγες μέρες ακόμα μετά την απενεργοποίηση.