6-12
12-15

Διδάσκοντας τα παιδιά την ασφαλή χρήση των social media

Τα κοινωνικά δίκτυα ήρθαν για να μείνουν και ο βαθμός εδραίωσής τους, ειδικά στους νέους, είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Η διδασκαλία ασφαλούς χρήσης των social media από τα παιδιά πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους γονείς.

Τα social media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικτυακής ζωής των παιδιών από πολύ μικρή, πολλές φορές μη επιτρεπτή ηλικία. Παρέχουν αλληλεπίδραση με άλλα άτομα, ευκαιρίες ψυχαγωγίας, δυνατότητες διαμοιρασμού εικόνων, βίντεο, σκέψεων αλλά και συναισθημάτων! Και από τη στιγμή που μπήκαν στη ζωή μας και θα μείνουν είναι σημαντικό οι γονείς να διδάξουν τα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τα social media με σύνεση.

Ιδού, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές για να παραμείνουν τα παιδιά μας ασφαλή και στον κόσμο των social media:

  • Σωστές ρυθμίσεις απορρήτου. Οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι σημαντικές γιατί αποτρέπουν την πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα και στο περιεχόμενο που κοινοποιούμε σε αγνώστους, προστατεύοντας την ιδιωτικότητά μας. Εξηγούμε στα παιδιά πως λειτουργούν και μαζί εφαρμόζουμε τις σωστές ρυθμίσεις στο προφίλ τους. Κανένα φίλτρο όμως δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η συνειδητοποίηση της προσωπικής μας ευθύνης στο να μην αποκαλύπτουμε τα δεδομένα μας στο διαδίκτυο. Εξίσου σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται τους κωδικούς τους ούτε στους καλύτερους τους φίλους.
  • Διπλή σκέψη πριν πατήσουμε "enter": Ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα και να διαμορφώσει τη διαδικτυακή φήμη του παιδιού. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή ενασχόλησης του παιδιού με τα κοινωνικά δίκτυα το συμβουλεύουμε να σκέφτεται πριν κοινοποιήσει οτιδήποτε . Πώς θα «διαβάσουν» οι άλλοι τη συγκεκριμένη δημοσίευση; Πως θα με κάνει να νιώσω αν τη δω μετά από 10 χρόνια; Αν τη δει ο μελλοντικός μου εργοδότης; Μπορεί να πληγώσω τα αισθήματα κάποιου με αυτά που λέω/δείχνω; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που το παιδί καλό είναι να μάθει να υποβάλλει στον εαυτό του πριν πατήσει "enter".
  • Ευγενείς παντού. Η αγενής συμπεριφορά είναι εξίσου απαράδεκτη στον εικονικό κόσμο όπως και στον πραγματικό. Έτσι, ξεκαθαρίζουμε στα παιδιά μας ότι περιμένουμε από αυτά να συμπεριφέρονται στους άλλους με σεβασμό και ευγένεια, και να μην χρησιμοποιούν ενοχλητικά ή υβριστικά μηνύματα. Φυσικά αυτός είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Με άλλα λόγια είμαστε πάντα δίπλα τους αν δεχθούν οποιαδήποτε παρενόχληση ή απειλή στα social media.
  • Φίλοι είναι μόνο όσοι γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή:   Απλά και ξεκάθαρα συμβουλεύουμε το παιδί να μην αποδέχεται ως φίλο κάποιον που δε γνωρίζει στον πραγματικό κόσμο. Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ δηλώνοντας ψεύτικα στοιχεία και να επιχειρήσει να το πλησιάσει κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του.
  • Ζωντανό παράδειγμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές. Αν λοιπόν εμείς δεν εφαρμόζουμε στην πράξη όσα θεωρητικά τα συμβουλεύουμε, κάθε συμβουλή μας θα πέσει στο κενό.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον οδηγό για ασφαλή χρήση των κοινωνικών δικτύων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.