12-15

Ισορροπία ψηφιακής και πραγματικής ζωής

Μπορούμε -μικροί και μεγάλοι- να εκπαιδευτούμε στην ορθολογική και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου και να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από τους διάφορους κινδύνους.

H έλευση του Διαδικτύου και των υπηρεσιών του έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο της ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης και έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια νέα πραγματικότητα, μια νέα ζωή: την Ψηφιακή. Τα οφέλη που απορρέουν από τη σωστή και δημιουργική χρήση των Η/Υ, του διαδικτύου και γενικότερα της ψηφιακής ζωής είναι αναρίθμητα και βαρυσήμαντα. Αναλογιστείτε πόσο σημαντικό είναι να εκμηδενίζονται αποστάσεις, να έχει ο καθένας πρόσβαση στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση, την εργασία ή την ψυχαγωγία. Εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ηλεκτρονικό εμπόριο, τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου και απεριόριστες άλλες δυνατότητες, αποδεικνύουν έμπρακτα τη σπουδαιότητα και την ωφελιμότητα της ψηφιακής ζωής στην καθημερινή μας ζωή.

Τι γίνεται, όμως, όταν ξεπεράσουμε το μέτρο, και από την ορθολογική και δημιουργική χρήση του διαδικτύου και των Η/Υ περάσουμε στην υπερβολική χρήση ή και την εξάρτηση; Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου η ψηφιακή ζωή τείνει (δυστυχώς) να καταργήσει την πραγματική… Πόσες φορές έχουμε δει παρέες νέων, όπου ο καθένας ασχολείται με το κινητό του, χωρίς να συνομιλούν μεταξύ τους. Σκεφτείτε τις περιπτώσεις όπου συνάνθρωποί μας δαπανούν υπερβολικό χρόνο στην ενασχόλησή τους με τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, παραμελώντας τις διαπροσωπικές τους κοινωνικές επαφές… Αναλογιστείτε περιπτώσεις κατά τις οποίες άνθρωποι όλων των ηλικιών είναι εθισμένοι σε διαδικτυακά παιχνίδια ή σε παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, και δαπανούν πολλές ώρες (ή και χρήματα!) ημερησίως για να καλλιεργήσουν τα εικονικά τους χωράφια, να εκθρέψουν τις εικονικές τους κότες ή να αγοράσουν τα εικονικά τους σπίτια! Ως αποκορύφωμα όλων αυτών, θα μπορούσε να αναφερθεί η περίπτωση ενός νεαρού ζευγαριού στη Σιγκαπούρη, οι οποίοι άφησαν τη νεογέννητη κόρη τους να πεθάνει από ασιτία, επειδή φρόντιζαν (εθισμένοι) τη διαδικτυακή τους κόρη…

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της πραγματικής και της ψηφιακής ζωής, ίσως να μην είναι ευδιάκριτη, καθώς η πραγματική μας ζωή είναι –συνεχώς αυξητικά- συνδεδεμένη με τους Η/Υ και το Διαδίκτυο. Σχεδόν κάθε πτυχή της πραγματικής μας ζωής, έχει και την ψηφιακή της συνιστώσα… Και παρά το γεγονός ότι η ψηφιακή ζωή εγκυμονεί κινδύνους, είναι σχεδόν βέβαιο πως ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να μείνουμε μακριά της!

Μπορούμε, όμως, -μικροί και μεγάλοι- να εκπαιδευτούμε στην ορθολογική και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου και να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από τους διάφορους κινδύνους. Μπορούμε να μάθουμε να αξιοποιούμε την τεχνολογία με δημιουργικότητα και ασφάλεια, καλλιεργώντας δεξιότητες ζωής απαραίτητες για το ψηφιακό μέλλον που ατενίζουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα ισορροπήσουμε την πραγματική και την ψηφιακή ζωή και θα μετατραπούμε σε ενεργοί και σκεπτόμενοι ψηφιακοί πολίτες του αύριο, με κριτική σκέψη και καινοτόμες ιδέες…

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.