6-12
12-15

«Κλειδώνουμε» το προφίλ του παιδιού μας στο Instagram

Οι σωστές ρυθμίσεις στο προφίλ των παιδιών μας εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητά τους, άρα και την προστασία τους.

Κοινωνικά δίκτυα: είτε λέγεται Facebook είτε Instagram είτε snapchat είναι ο δικτυακός τόπος συνάντησης εκατομμυρίων Ελλήνων και κακά τα ψέματα, η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια πολλών από εμάς. «Ποστάρουμε», σχολιάζουμε, ανεβάζουμε φωτογραφίες, video και κάνουμε likes κατά ριπάς.

Τι άλλο κάνουμε όμως με αυτό τον τρόπο και μάλιστα άθελά μας πολλές φορές; Αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες και μοιραζόμαστε στοιχεία και «μυστικά» που πιθανότατα δεν θα θέλαμε να δουν οι άλλοι για εμάς. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει ανησυχητικές, μάλιστα, προεκτάσεις όταν έχουμε να κάνουμε με λογαριασμούς ανηλίκων και παιδιών. Και αυτό γιατί οι νεαροί χρήστες λόγω ενθουσιασμού εμφανίζονται πιο απρόσεκτοι όταν βυθίζονται στον κόσμο των social networks, αφήνοντας να διαρρεύσουν προσωπικά στοιχεία, τα οποία καλό θα ήταν να παραμείνουν προσωπικά για πάντα.

Ιδού, λοιπόν, μερικές σύντομες και βασικές πληροφορίες για το πώς θα μπορέσουμε να «κλειδώσουμε» ένα προφίλ στο Instagram, ώστε να βλέπουν τα προσωπικά μας στοιχεία μόνο όσοι πρέπει ή τουλάχιστον όσοι εμείς κρίνουμε ότι πρέπει. Άλλωστε τα εν οίκω μη εν δήμω.

  • Καταρχήν προσέχουμε τι δημοσιεύουμε στις Βασικές Πληροφορίες του προφίλ μας (Ημερομηνία Γέννησης, Οικογενειακή Κατάσταση, Τόπος Διαμονής και Τόπος Καταγωγής κ.λπ.). Τα στοιχεία αυτά φαίνονται «αθώα» αλλά συνήθως τα συσχετίζουμε – κακώς – με κωδικούς email κ.ά.
  • Αν θέλουμε να επεξεργαστούμε τις βασικές πληροφορίες του προφίλ μας πατάμε στις τρεις τελίτσες πάνω δεξιά και επιλέγουμε «επεξεργασία προφίλ».
  • Κλικάρουμε μία προς μία τις πληροφορίες που έχουμε ανεβάσει και ή τις επεξεργαζόμαστε ή αν κάποια από αυτές είναι πολύ προσωπική τη διαγράφουμε.
  • Δεν δημοσιοποιούμε ΠΟΤΕ σε προφίλ κάποιο email ή τηλέφωνο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
  • Όσες πληροφορίες του προφίλ παραμείνουν στη θέση τους επιλέγουμε να τις βλέπουν μόνο όσοι έχουμε επιτρέψει να μας «ακολουθούν» ενεργοποιώντας την επιλογή «ιδιωτικός λογαριασμός» (και αυτήν τη ρύθμιση τη βρίσκουμε στις τρείς τελίτσες πάνω δεξιά).
  • Άλλο σημαντικό αλλά έμμεσο στοιχείο ενός Προφίλ είναι οι ακόλουθοι. Πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένη την επιλογή «ιδιωτικός λογαριασμός» για να ελέγχουμε ποιος μας ακολουθεί. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μας ακολουθεί όποιος θέλει χωρίς να χρειάζεται να μας υποβάλλει αίτημα.
  • Και οι φωτογραφίες μας όμως αποτελούν σημαντικό στοιχείο των προσωπικών μας δεδομένων στο Instagram. Aν έχουμε ενεργοποιημένη την επιλογή «ιδιωτικός λογαριασμός» τότε το περιεχόμενο που δημοσιεύουμε είναι ορατό μόνο από όσους μας ακολουθούν και όχι δημόσια.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βασικά βήματα εξασφαλίζουμε ένα σημαντικό βαθμό ασφαλείας όσον αφορά την «ιδιωτικότητα» ενός Instagram profile. Για αναλυτικότερες πληροφορίες το συγκεκριμένο social network έχει δημιουργήσει τον δικό του οδηγό στο κέντρο αναφοράς του.

 

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.