6-12
12-15

Like με...προσοχή και μέτρο!

Το «Like-jacking» είναι μια μεγάλη απειλή για τους χρήστες του Διαδικτύου και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο που «πατάμε Like» στα social media.

Κοινωνικά δίκτυα: μια πραγματικότητα που αγγίζει τους πάντες πλέον, από απλούς χρήστες του Διαδικτύου μέχρι μεγάλες εταιρείες και από πεπειραμένους χρήστες μέχρι νεαρούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον διαδικτυακό κόσμο. Αυτός ακριβώς ο λόγος, δηλαδή η δημοφιλία των social networks τα καθιστά αγαπημένο στόχο των hackers.

Οι hackers συνεχώς αναζητούν τρόπους ώστε να εκμεταλλευτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως όχημα ή ως μια ανοιχτή πόρτα προκειμένου να εισάγουν malware και τρόπους εκμετάλλευσης (exploits) των συστημάτων, ξεπερνώντας τα όποια firewalls έχει εγκαταστήσει ο χρήστης. Μπορούν επίσης να ξεγελάσουν τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επισκεφτούν τόπους που θεωρούν ως αληθινούς, σε μια προσπάθεια να υποκλέψουν πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα, μία από τις συνηθέστερες απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το λεγόμενο Like-jacking. Πρόκειται για τεχνική εξαπάτησης των χρηστών ενός δικτυακού τόπου που τους οδηγεί να αναρτήσουν μια ενημέρωση κατάστασης στο Facebook για ένα site που στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να πατήσουν «Μου αρέσει». Στη συνέχεια, όμως, η εν λόγω τεχνική επιτρέπει την εξάπλωση φαρσών και spam. Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο και συνήθως περιλαμβάνει ένα βίντεο ή μια εντυπωσιακή φωτογραφία που κατευθύνει τους χρήστες σε μια ιστοσελίδα που έχει παραβιαστεί, η οποία προσπαθεί να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή τους.

Πώς όμως, μπορούμε να προστατευτούμε από το Like-jacking; Πρακτικά η μόνη αποτελεσματική άμυνα είναι η προσοχή. Συγκεκριμένα, πρέπει να είμαστε πάντοτε υποψιασμένοι για όλα τα posts ακόμα και αν αυτά προέρχονται από φίλους (άλλωστε ποιος μας εξασφαλίζει ότι αυτοί πρώτοι δεν έπεσαν θύματα του Like-Jacking;) Συνεπώς ΔΕΝ μας αρέσουν τα πάντα, ακόμα και αν αυτά περιλαμβάνουν ένα εντυπωσιακό βίντεο, μια μοναδική φωτογραφία ή μια απίθανη προσφορά η οποία εκ πρώτης όψεως φαίνεται ακαταμάχητη. Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.