12-15

Πάσχα χωρίς wi-fi γίνεται;

«Θα έχει wi-fi στο χωριό;». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα προσδιορίσει εάν ο έφηβος γιος ή η έφηβη κόρη μας θα περάσει καλά στις διακοπές του Πάσχα.

Και ενώ οι γονείς έχουμε τόσα πολλά να διευθετήσουμε έτσι ώστε να χαρούμε μερικές ημέρες ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, το επιτακτικό αυτό ερώτημα φαντάζει περιττό στο ενήλικο μυαλό μας.

Ας προσπαθήσουμε όμως να μπούμε για λίγο στο μυαλό των παιδιών. Ποιες σκέψεις τα απασχολούν και πώς μπορεί ένας έφηβος να επιβιώσει αυτές τις λίγες μέρες που δεν έχει διάβασμα (#lol) αλλά δεν θα έχει ούτε Ίντερνετ (#epicfail);

Τι γίνεται όταν το παιδί εκεί που σέρφαρε, πόσταρε και τσάταρε με τους φίλους του, ξαφνικά νιώθει εντελώς εξωγήινος, αποκομμένος από τα πάντα;

Υπάρχει ζωή χωρίς wi-fi; Για ένα παιδί στην εφηβεία, όχι. Και αυτό είναι καλό να το αποδεχτούμε.

Από την άλλη, ενώ το παιδί κρατά σε μόνιμη βάση το κινητό στο χέρι του, είναι στο δικό μας χέρι να κάνει περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση του διαδικτύου και σωστή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου του.

Είναι δεδομένο ότι οι γονείς αυτές τις ημέρες θέλουμε να ξεκουραστούμε και να έρθουμε σε επαφή με τους συγγενείς και τους φίλους μας. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να βάλουμε στο "παιχνίδι" και τα παιδιά; Πώς;

- Τους προτείνουμε μια χαλαρή βόλτα στον τόπο καταγωγής μας και στις ομορφιές του, είτε μιλώντας για τις αναμνήσεις μας είτε απλά ακούγοντας τις εντυπώσεις και τις σκέψεις των ίδιων των παιδιών.

- Τα ωθούμε να συμμετάσχουν στα τοπικά έθιμα. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε με πόσο ενδιαφέρον τα σημερινά παιδιά προσεγγίζουν την παράδοση.

- Τα φέρνουμε σε επαφή με συνομηλίκους τους που έχουν έρθει και εκείνοι από την πόλη και δεν έχουν παρέα ή μένουν μόνιμα στο χωριό.

- Τα παρακινούμε να βοηθήσουν τη γιαγιά και τον παππού σε ορισμένες δουλειές εντός και εκτός σπιτιού, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με τη ζωή στο χωριό αλλά και με την τρίτη ηλικία.

- Προνοούμε για τη σύνδεση στο μέρος όπου θα βρισκόμαστε δίνοντάς τους έτσι πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά παράλληλα τους βάζουμε όρια αλλά και challenges. Για παράδειγμα, ποιος θα ανεβάσει τα καλύτερα stories με hashtag #easterstories #έχουμεκαιστοχωριό μας #τοχωριόμουείναικαλύτεροαπότοδικόσου #easteringreece και ό,τι άλλο σκεφτούμε μαζί τους.

- Εμείς οι μεγάλοι κάνουμε detox από τα κινητά ή τα λάπτοπ μας αποδεικνύνοντας έμπρακτα ότι μπορούμε να περνάμε όμορφα ακόμα και χωρίς αυτά, με μια εκδρομή, ένα βιβλίο, μια παρέα φίλων.

Πάσχα στο χωριό χωρίς wi-fi δεν γίνεται. Ένα αξέχαστο Πάσχα με τις πιο ζεστές οικογενειακές στιγμές όμως γίνεται.