6-12
12-15

Τι επιτρέπεται να μοιράζονται τα παιδιά online;

Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορεί να μην εξαλείψουμε κάθε διαδικτυακό κίνδυνο, ωστόσο μπορούμε να βάλουμε ένα ασφαλές όριο στο τι επιτρέπεται να μοιράζονται τα παιδιά και με ποιους το μοιράζονται στις διαδικτυακές τους αναζητήσεις.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά που έχουν ψηφιακή παρουσία να μην αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τόσο της οικογένειάς τους, όσο και δικά τους. Και αυτό είναι μια πραγματική πρόκληση, με δεδομένο ότι καθημερινά αφήνουμε πολλά προσωπικά μας στοιχεία στο Διαδίκτυο χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Ιδού μερικά απλά βήματα τα οποία θα εξασφαλίσουν ότι τα εν οίκω δεν θα βρεθούν εν δήμω.

Αν το παιδί μας διατηρεί λογαριασμό στα social media καλό θα ήταν να το «ακολουθούμε» ή να το «ακολουθεί» κάποιος άλλος ενήλικας της απόλυτης εμπιστοσύνης μας, ώστε να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι την online συμπεριφορά του και κατά πόσο μοιράζεται προσωπικά στοιχεία με άλλους, πολλές φορές άγνωστους χρήστες.

Βοηθάμε τα παιδιά μας να επιλέξουν κωδικούς, usernames και passwords που δεν θα είναι εύκολο να μαντέψει κάποιος.

  • Θέτουμε όρια τόσο ως προς τα sites τα οποία μπορούν να επισκέπτονται, όσο και ως προς τι θα αναρτούν σε αυτά.
  • Τους εξηγούμε πως ό,τι αναρτήσουν θα μείνει για πάντα στο Διαδίκτυο. Ακόμα και αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να «κατέβει» πιθανόν κάποιος να έχει πάρει ήδη ένα αντίγραφό του.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι δεν αναρτούν φωτογραφίες που αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα (π.χ. μαρτυρούν σε ποιο σχολείο ή φροντιστήριο πάνε, ή ποια είναι η διεύθυνση του σπιτιού μας).
  • Ενδιαφερόμαστε για τις διαδικτυακές επαφές του παιδιού μας και του εξηγούμε πως φίλοι μας είναι μόνο εκείνοι που γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή.
  • Μπλοκάρουμε ή διαγράφουμε κάθε ύποπτο contact το οποίο δεν φαίνεται να αντιστοιχεί σε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.