6-12
12-15

Βοηθώντας το παιδί να επιλέξει τους online φίλους του

Πόσο φίλος είναι ο ψηφιακός φίλος του παιδιού μας; Συμβουλεύουμε το παιδί να μην εμπιστεύεται άτομα που δε γνωρίζει στον πραγματικό κόσμο.

Σε έναν online κόσμο, είναι αναπόφευκτο το ότι το παιδί θα έρχεται σε επαφή με πάσης φύσεως προκλήσεις και κάθε είδους άτομα. Οι προκλήσεις αυτές είναι σίγουρα μεγάλες και ως υπεύθυνοι γονείς καλούμαστε να προσφέρουμε λύσεις, ενώ ταυτόχρονα οφείλουμε να μην είμαστε φοβικοί, στερώντας του τις δυνατότητες και τις προοπτικές που θα φέρει στη ζωή του η τεχνολογία και το Internet.

Στη λογική αυτή, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει τη γνώση και τις κοινωνικές δεξιότητες, προκειμένου να λαμβάνει τις πιο λογικές αποφάσεις σχετικά με τα άτομα που θα συναντήσει online. Στη συνέχεια, παραθέτουμε κάποια tips που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

  • Πολύ καλό για να είναι αληθινό

Λέμε στο παιδί να προσέχει εκείνους τους online «φίλους» που είναι εξαιρετικά φιλικοί και, για παράδειγμα, εμφανίζονται να έχουν ακριβώς το ίδιο γούστο στη μουσική, τις ταινίες, τους ηθοποιούς κ.ο.κ. Ο στόχος ενός online «αρπακτικού» είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού, οπότε θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει πως είναι «αδελφή ψυχή».

  • Ασυνέπεια στα λεγόμενα

Συμβουλεύουμε τα παιδιά να αναζητούν στις ιστορίες των φίλων τους τα στοιχεία εκείνα που δεν «κολλάνε». Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, εφόσον κάποιος από τους online φίλους τους αποδειχθεί πως είναι αρκετά μεγαλύτερος από όσο δήλωσε αρχικά. Στην περίπτωση αυτή, καλύτερα να κόψουν κάθε επαφή.

  • Οι υποψίες είναι αρκετές

Στην περίπτωση που το παιδί έχει έστω και κάποιες ελάχιστες υποψίες, θα πρέπει να του δώσουμε να καταλάβει πως οφείλει να μας ενημερώσει.

  • Το ευαίσθητο θέμα του σεξ

Έρευνες έχουν δείξει πως οι έφηβοι, αλλά και τα παιδιά, που μιλούν για σεξ με ξένους online, είναι πολύ πιθανότερο να έρθουν σε επαφή με επιτήδειους. Οι εν λόγω τύποι, συνήθως επιχειρούν να ελαχιστοποιήσουν τις αναστολές των παιδιών, εισάγοντας σταδιακά σεξουαλικό περιεχόμενο στις συνομιλίες. Λέμε στα παιδιά πως εφόσον οι online φίλοι τους ξεκινούν να μιλούν για σεξουαλικά θέματα, σε όποια μορφή ή περιεχόμενο, θα πρέπει να το αναφέρουν άμεσα και να κόψουν οποιαδήποτε επαφή με το άτομο αυτό.

  • Εδραιώνοντας την εμπιστοσύνη

Βεβαιωνόμαστε πως τα παιδιά μας γνωρίζουν ότι θα μπορούν να έρχονται πάντα σε εμάς ή σε άλλον έμπιστο ενήλικο, εφόσον αισθανθούν απειλή ή απλά και μόνο δυσφορία από κάποιον ή κάτι που συνάντησαν online. Εξηγούμε στα παιδιά πως θα πρέπει να αναφέρουν όλες τις ανησυχίες τους στην αστυνομία ή στο Website το οποίο επισκέπτονται.

  • Συναντώντας τους online φίλους – κανόνες

Εφόσον τα παιδιά θέλουν να συναντήσουν τους online φίλους τους στον offline κόσμο για πρώτη φορά, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυστηρούς κανόνες που θα έχουμε θέσει, και βέβαια, καμία συνάντηση δεν πρέπει να γίνει δίχως την παρουσία ενηλίκων.

 

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.