12-15

4 tips για την εφηβική διαδικτυακή αγάπη

Οποιοσδήποτε σήμερα μπορεί να κάνει γνωριμίες μέσα από τα chat και τις σχετικές εφαρμογές. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί μας προσπαθεί να βρει την αληθινή αγάπη μέσα στην οθόνη του;

Το ερώτημα είναι ποια βαθύτερη ανάγκη κρύβεται πίσω από την αναζήτηση των σχέσεων και του έρωτα μέσα στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να μας κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση το ότι το παιδί μας φλερτάρει με αυτόν τον τρόπο;

Μήπως είναι απλά μία εξελικτική φάση της επικοινωνίας και της ζωής των εφήβων που εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε;

Εάν έχουμε παιδί στην εφηβεία θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτή την περίοδο της ζωής του αντιλαμβάνεται με μία διαφορετική ματιά το σώμα και τις ανάγκες του, διεκδικεί και απαιτεί, κατακλύζεται από ορμές.

Και φυσικά το διαδίκτυο αποτελεί ένα ενεργό κομμάτι στη ζωή του, είναι πηγή αναζήτησης πληροφοριών, χώρος διασκέδασης και εκτόνωσης, χώρος επικοινωνίας με γνωστούς και άγνωστους. Αναπόφευκτα θα χρησιμοποιηθεί και ως χώρος κοινωνικοποίησης, φλερτ, γνωριμιών.

Πώς μπορούμε όμως οι γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατακτήσουν την ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις;

1. Ακούστε το παιδί και τις ανάγκες του

Εάν παρατηρείτε ότι απομονώνεται συνέχεια και ότι οι ώρες που αφιερώνει στον υπολογιστή του είναι υπερβολικές, προσπαθήστε να του μιλήστε, αλλά κυρίως να το ακούσετε.

2. Κινητοποιήστε το να διατηρεί μία υγιή εξωστρεφή ζωή

Εκτός από τους διαδικτυακούς φίλους, υπάρχουν οι συμμαθητές από το σχολείο και το φροντιστήριο, οι φίλοι στην γειτονιά. Ένα παιδί το οποίο δεν έχει κοινωνική ζωή είναι αναμενόμενο ότι θα προσπαθήσει να γνωρίσει άλλους ανθρώπους μέσα από ένα μέσο που του δίνει τη δυνατότητα να κρύψει τις αδυναμίες, τη συστολή, τους φόβους του.

Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάτε το παιδί σας στο χτίσιμο της αυτοεικόνας του, να επενδύετε χρόνο σε κοινές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα μπορείτε να κατανοείτε τους προβληματισμούς του παιδιού.

3. Μην κινδυνολογείτε

Διατηρώντας αυτή τη στάση το παιδί θα σας κρίνει ως υπερβολικό και δεν θα ακούει καν τις συμβουλές σας. Όταν μιλάτε σε έναν έφηβο, επιλέξτε την εκλογίκευση και τα επιχειρήματα και όχι την καταστροφολογία.

4. Μην ζητάτε ή απαιτείτε από το παιδί την αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες επικοινωνίας

Η απαγόρευση δεν θα λύσει τα όποια προβλήματα, αντιθέτως μπορεί να τα μεγεθύνει.

Το δικό σας στοίχημα ως γονέας είναι να βοηθήσετε το παιδί να αναζητήσει την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ διαδικτυακής και αληθινής ζωής και είναι βέβαιο ότι όλα τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψει μόνο του.