6-12
12-15

Είναι οι ψηφιακοί του φίλοι, αληθινοί;

"Μαμά, κοίτα πόσους φίλους έχω στο Facebook!". Η πρώτη επαφή των παιδιών με τα social media αλλά και τα video games γεννά μεγάλη ικανοποίηση καθώς βλέπουν ότι ο φιλικός τους κύκλος ολοένα και μεγαλώνει.

Μπορεί όμως ο αριθμός των friends ή των players να δείξει σε ένα παιδί το αληθινό πρόσωπο της φιλίας, και πώς μπορούμε εμείς οι γονείς να το βοηθήσουμε να ξεχωρίσει στη ζωή του τους ψηφιακούς από τους πραγματικούς φίλους;  

Ας διακρίνουμε αρχικά ποιος ορίζεται ως πραγματικός φίλος μαζί με τη βοήθεια του παιδιού μας:

- Είναι αυτός με τον οποίο περνάμε απλά πολλές ώρες μαζί και έχουμε πολλά κοινά;

- Είναι αυτός με τον οποίο μας δένουν κοινά βιώματα και νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνει όσο κανένας άλλος;

- Είναι αυτός με τον οποίο μοιραζόμαστε τους πιο κρυφούς μας φόβους και τις πιο μύχιες σκέψεις μας;

-Είναι αυτός τον οποίο θα αναζητήσουμε τη στιγμή της χαράς αλλά και της μεγάλης απογοήτευσης;

- Είναι αυτός που μετράμε μαζί του πολλά χρόνια ή λίγα χρόνια φιλίας;

- Βρίσκεται στην τάξη, στη γειτονιά ή μήπως στο διαδίκτυο;

Ένας συμπαίκτης με τον οποίο μοιραζόμαστε τη χαρά ενός video game μπορεί να γίνει ένας καλός φίλος ή απλά παραμένει ένα οικείο πρόσωπο που μπορεί να μην δεις ποτέ, να μην μοιραστείς τίποτα πιο ουσιαστικό πέρα από μια πίστα παιχνιδιού;

Ως ενήλικες ξέρουμε καλά ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που έχουμε επιλέξει να κάνουμε. Επίσης όμως γνωρίζουμε ότι πίσω από μία φιλία μπορεί να κρύβονται στοιχήματα, παγίδες και ιδιοτέλεια.

Για αυτό καλό είναι να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας από μικρά εστιάζοντας σε τρία σημεία:

1. Οι γονείς καλό είναι να μην συγκρίνουμε τους δικούς μας φίλους και τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια με τους φίλους και την εποχή που μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Με αυτό τον τρόπο θολώνουμε την κρίση μας, γινόμαστε υποκειμενικοί και χτίζουμε για τα παιδιά μας προσδοκίες που είναι αδύνατο να εκπληρώσουν. Οι εποχές αλλάζουν, ας προσαρμοστούμε.

2. Όλες οι σχέσεις κρίνονται από τον χρόνο. Εκείνος είναι που θα δείξει αν κάποιος αξίζει την εμπιστοσύνη μας.

3. Η ψηφιακή εποχή κρύβει πολλές υπέροχες εκπλήξεις αλλά και παγίδες, συνεπώς καλό είναι το παιδί να σκεφτεί τι θέλει πραγματικά από κάποιον πριν τον χαρακτηρίσει φίλο του.

Εάν έχουμε θέσει σωστά τις βάσεις των ανθρωπίνων σχέσεων και με το δικό μας παράδειγμα έχουμε διδάξει στα παιδιά μας τι είναι η φιλία και τι μια απλή γνωριμία, είναι βέβαιο ότι στον ψηφιακό κόσμο θα μπορέσει από μόνο του να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα.